„Prosím pečlivě vyplňte objednávku. Veškeré údaje k platbě vč. DÁRKOVÉ POUKÁZKY obdržíte na Váš email. Aktivována bude ihned po zaplacení. K tomu jako bonus 3 kompletní MENU ONLINE Přátel Francouzské Gastronomie v hodnotě 250Kč.
Přeji šťastné a veselé.

Jana Maceška
specialistka a lektorka na francouzskou kuchyni
arrow

OBJEDNÁVKA:

Prosím pečlivě vyplňte Vaše jméno, příjmení a email, na který Vám odešlu potvrzení objednávky, platební údaje a Vaši dárkovou poukázku. Těším se na společný gurmánský zážitek.

ŽIVÉ KURZY
v kuchyňském studiu v Praze 4 – Bráníku

Průběh kurzu:

Na úvod kurzů nebude chybět uvítací sklenička ze Champagne a malé „amuse bouche“ (po našem jednohubky).

Pečlivě vybraná francouzská vína podávána k jídlu jsou samozřejmostí.

Projdeme si přípravou předkrmu, poté hlavního chodu a na závěr nebude chybět dezert. Stolování po francouzsku následuje po každé přípravě.

Doba trvání kurzu je max. 4 hodiny. Počet účastníků jedné lekce je 5 osob + moje maličkost. Po domluvě je možné zorganizovat i jako polední akci.

Místo konání:

Praha 4, Braník, Roškotova 1737/6. MHD Metro Budějovická,
pak bud BUS205 od Reiffeisenbank, až na konečnou stanici
nebo BUS124 výstupní stanice Zelený Pruh. Bezproblémové
parkovací stání v blízkosti domu.

 

arrow

OBJEDNÁVKA:

Prosím pečlivě vyplňte Vaše jméno, příjmení a email, na který Vám odešlu potvrzení objednávky, platební údaje a Vaši dárkovou poukázku. Těším se na společný gurmánský zážitek.

„Prosím pečlivě vyplňte objednávku. Veškeré údaje k platbě vč. DÁRKOVÉ POUKÁZKY obdržíte na Váš email. Aktivována bude ihned po zaplacení. K tomu jako bonus 3 kompletní MENU ONLINE Přátel Francouzské Gastronomie v hodnotě 250Kč.
Přeji šťastné a veselé.

Jana Maceška
specialistka a lektorka na francouzskou kuchyni

Bretagne – Vracíme se do Bretaně

Bretagne – vracíme se do Bretaně, tentokrát si připravíme svatojakubské hřebenatky/mušle na skoro zapomenutý způsob a připravíme si galety z pohankové mouky, sladkou tečku budou reprezentovat bramborové koblížky.

Předkrm:   Coquilles Saint-Jacques â l´ancienne – Mušle Sv.Jakuba po dávném způsobu

Hlavní chod:  Galette bretonne salée – Bretaňská placka na slano

Dezert:   Beignets de bonne femme – Koblížky od „dobré ženy“

Gascogne – Opět v Gaskoňsku

Gascogne – opět v Gaskoňsku, kraji D´Artagnana, z kulinářského hlediska v kraji hus a kachen a jejich vyhlášených specialit Fois Gras – husích či kachních jater. V předkrmu takovou dobrotu ochutnáme a v hlavním chodu rozhodně sólo hraje kachní maso. Jako dezert připravíme a ochutnáme jablkový koláč po gaskoňsku, připravený z tenkého filo těsta.

Předkrm:  Fois gras de canard – Kachní játra

Hlavní chod:  Magret de canard au poivre vert – Kachní prsa na zeleném pepři

Dezert: Pastis gascon sucré – Gaskoňský „pastis“

Seznámení s gastronomií Baskicka

Oblast táhnoucí se od oceánu až k svahům Západních Pyrenejí je stejně svérázná jako její obyvatelé, tak i tamní kuchyně – Baskicko.

Předkrm: Anchois marinés – marinované ančovičky s doprovodním salátem z rukoly a čekanky,

Hlavní chod:  Poulet basque – baskické kuře, dušené na cibuli, paprice, rajčatech a koření Espelette,

Dezert: Gateau basque – baskický dort z křehkého těsta se žloutkovým krémem.

Zastavení v Provence

Jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších oblastí Francie a gastronomicky také nejrozmanitějších – Provence. Tři základní chutě jsou česnek, olivový olej a provensálské bylinky (tymián, šalvěj, rozmarýn, bazalka, petržel, bobkový list …)

Předkrm: Gratin d´aubergines – zapečený lilek se sýrem gryere,

Hlavní chod: Bouillabaisse  – legendární provensálská specialita, která má mnoho podob,

Dezert: Fique a la Chantilly – čerstvé fíky (právě začala sezóna) pečené v troubě se šlehačkou.

Provence tak trochu jinak

Provence – tak trochu jinak, bez bouillabaise a jiných ryb, ale určitě lahodná, typická a lákavá. Jako předkrm kombinace kuřecích jater a ančoviček, hlavní pokrm bude ve znamení králíka v oblíbeném krajovém provedení „paquet“ v balíčku a sladká tečka z jižanského ovoce.

Předkrm:   Croustades de Lucette – Chřupavé Lucettiny toasty

Hlavní chod:  Lapin – paquets – kousky králika zabaleného v plátcích slaniny, bylinky

Dezert:   Figue au chantilly – Fíky se šlehačkou

Ile de France (Paříž a okolí)

Zopakujeme si menu z minulého měsíce, které se potkalo s vřelým zájmem. Râpis je jedno ze zapomenutých jídel. Na rozdíl od českých bramborových placek neobsahuje mouku, takže vhodné i pro bezlepkovou dietu. Hlavní chod a dezert patří do kategorie jídel s označením  Grand Classique a je na co se těšit.

Předkrm:   Râpis – bramborové „placky“ plněné sýrem Brie

Hlavní jídlo:   Blanquette de veau – dušené telecí v bílé omáčce (žampiony, cibulky, creme fraiche)

Dezert:    Baba au rhum – „koláč s rumem a meruňkovou marmeládou“

arrow

„Dárkové poukázky na kurzy vaření k objednání do Vánoc 2016
(klikni na obrázek poukázky pro objednávku)

Jana Maceška