• 14. 2. 2018 Valentýnské menu 1.200,- Kč
  • 22. 2. 2018 Jak se vaří cassoulet 1.300,- Kč
  • 28. 2. 2018 Bretaňské galety 1.000,- Kč
Začátek kurzů v 18 hod., délka trvání 4 hod.

 

Nabídka zvýhodněné ceny při nákupu dvou kurzů.
Při zakoupení celého jednoho kurzu (uzavřená společnost 7-8 osob)
cena dohodou.

 

 V případě individuálního požadavku mě kontaktujte, prosím,  přímo na:

tel.: 723 598 578 anebo email: janamaceska@gmail.com

OBJEDNÁVKA:

Prosím pečlivě vyplňte Vaše jméno, příjmení a email, na který Vám odešlu potvrzení objednávky, platební údaje. Těším se na společný gurmánský zážitek.

Ile de France – Paris Brasserie

Tento již oblíbený kurz Vás seznámí s velmi rozmanitou gastronomií regionu, kde francouzská metropole přináší i vlivy nejrůznějších kuchyní nejen z různých končin Francie, ale také z celého světa. Přes prvotní kosmopolitní dojem si tato oblast uchovává ve svém repertoáru celou řadu klasických pokrmů. Zvolené menu je tomu příkladem a označuje se právem „Grand Classique“

Předkrm:   Oeuf au saumon en cocotte –  vajíčko s lososem připraven v troubě ve vodní lázni

Hlavní jídlo:  Veau Marengo – telecí „ragú“ s rajčaty, žampióny a olivami, kategorie Grand Classique

Dezert:    Baba au rhum – „koláč“ s rumem a meruňkovou marmeládou (známý už v 18 stol.)

Provence – chuť a vůně jihu

Provence, nejjižnější část Francie je proslavená nejen přírodními krásami a historickými památkami, ale může se pyšnit i krásně vonící a barvami hrající provensálskou kuchyní. Tentokrát z ní vybíráme další klasické pokrmy, které obohatí Vaše znalosti provensálské gastronomie.

Předkrm: Brandade de morue – Brandáda (kaše) z tresky podávaná s topinkami

Hlavní chod: Gigot d´agneau provencal - jehněčí kýta po provensálsku

Dezert: Tarte au citron – Citrónový dort

Sud-Ouest Gaskoňsko/Perigord

Gascogne – opět v Gaskoňsku, kraji D´Artagnana, z kulinářského hlediska v kraji hus a kachen a jejich vyhlášených specialit Fois Gras – husích či kachních jater. V předkrmu takovou dobrotu ochutnáme a v hlavním chodu rozhodně nesmí chybět kachní maso připraveno tradičně pro tento kraj. Na závěr desert v podobě čokoládové pěny s pomerančovým salátem nezklame žádného labužníka.

Předkrm:  Fois gras de canard – Kachní játra

Hlavní chod:  Magret de canard au poivre vert – Kachní prsa na zeleném pepři

Dezert:  Mousse au chocolat et salade d´orange – čokoládová pěna s pomerančovým salátem

Bretaňské pohankové galety

Bretagne – v této kuchyni nesmí chybět v zásadě dvě jídla, a to slávky na mnoho způsobů, ty naše budou na klasicky způsob “ à la marinière  a  slané galety z pohankové mouky s tradiční náplní vejce, šunka,ementál. Sladkou tečku bude reprezentovat typický bretaňský moučník a karamelový krém připravený ze slaného másla.è

Předkrm:   Moules  à la marinière - Slávky po námořnícky

Hlavní chod:  Galette bretonne salée – Bretaňská slaná galeta

Dezert:   Kouign Aman – bretaňský kynutý dort s karamelovým krémem

Normandie – Rybí hodování

Normandie v duchu zelených pastvin přináší nejen tu nejlepší smetanu a sýry, ale celé atlantské pobřeží, které ji lemuje dává na stůl tohoto regionu celou řadu rybích pochoutek. Jak ryby očistit, naporcovat, ochutit a neotřele připravit,to najdete na tomto kurzu. Vše podtrženo vůní a chutí sidru, jablečného zkvašeného moštu a calvadosu.

Předkrm: Soufflé de poisson - rybí suflé (nadýchaný rybí nákyp)

Hlavní chod: Marmite dieppoise – rybí hrnec z Dieppoise (výběr nejjemnějších ryb)

Dezert: Bourdelots - jablkové čtvrtky pečené v lístkovém těstu

Zapomenuté speciality Bretaně

V tomto kurzu se zaměříme na oživení starých dobrých receptů z Bretaně. Přestože sousední normandská kuchyně je bohatá, ani bretaňský drsný kraj se rozhodně nemusí stydět za své speciality. Mnohé z nich jsou oceňovány labužníky z celého světa. Nabízené menu je toho důkazem.

Předkrm: Coquilles St.-Jacques a l´ancienne - mušle sv. jakuba po starobretaňsku

Hlavní chod: Bar farci – Plněný mořský vlk

Dezert: Far breton – Švestkový bretaňský „far“

Ile de France – Paris Brasserie

Tento již oblíbený kurz Vás seznámí s velmi rozmanitou gastronomií regionu, kde francouzská metropole přináší i vlivy nejrůznějších kuchyní nejen z různých končin Francie, ale také z celého světa. Přes prvotní kosmopolitní dojem si tato oblast uchovává ve svém repertoáru celou řadu klasických pokrmů. Zvolené menu je tomu příkladem a označuje se právem „Grand Classique“

Předkrm:   Oeuf au saumon en cocotte –  vajíčko s lososem připraven v troubě ve vodní lázni

Hlavní jídlo:  Veau Marengo – telecí „ragú“ s rajčaty, žampióny a olivami, kategorie Grand Classique

Dezert:    Baba au rhum – „koláč“ s rumem a meruňkovou marmeládou (známý už v 18 stol.)

Provence – chuť a vůně jihu

Provence, nejjižnější část Francie je proslavená nejen přírodními krásami a historickými památkami, ale může se pyšnit i krásně vonící a barvami hrající provensálskou kuchyní. Tentokrát z ní vybíráme další klasické pokrmy, které obohatí Vaše znalosti provensálské gastronomie.

Předkrm: Brandade de morue – Brandáda (kaše) z tresky podávaná s topinkami

Hlavní chod: Gigot d´agneau provencal - jehněčí kýta po provensálsku

Dezert: Tarte au citron – Citrónový dort

Sud-Ouest Gaskoňsko/Perigord

Gascogne – opět v Gaskoňsku, kraji D´Artagnana, z kulinářského hlediska v kraji hus a kachen a jejich vyhlášených specialit Fois Gras – husích či kachních jater. V předkrmu takovou dobrotu ochutnáme a v hlavním chodu rozhodně nesmí chybět kachní maso připraveno tradičně pro tento kraj. Na závěr desert v podobě čokoládové pěny s pomerančovým salátem nezklame žádného labužníka.

Předkrm:  Fois gras de canard – Kachní játra

Hlavní chod:  Magret de canard au poivre vert – Kachní prsa na zeleném pepři

Dezert:  Mousse au chocolat et salade d´orange – čokoládová pěna s pomerančovým salátem

Bretaňské pohankové galety

Bretagne – vracíme se do Bretaně, tentokrát si připravíme svatojakubské hřebenatky/mušle na skoro zapomenutý způsob a připravíme si tradičně plněné galety z pohankové mouky, sladkou tečku bude reprezentovat tradiční bretaňský moučník a karamelový krém připravený ze slaného másla.

Předkrm:   Chou-fleur gratiné – Zapečený květák

Hlavní chod:  Galette bretonne salée – Bretaňská slaná galeta

Dezert:   Kouign Aman – bretaňský kynutý dort s karamelovým krémem

Normandie – Rybí hodování

Normandie v duchu zelených pastvin přináší nejen tu nejlepší smetanu a sýry, ale celé atlantské pobřeží, které ji lemuje dává na stůl tohoto regionu celou řadu rybích pochoutek. Jak ryby očistit, naporcovat, ochutit a neotřele připravit,to najdete na tomto kurzu. Vše podtrženo vůní a chutí sidru, jablečného zkvašeného moštu a calvadosu.

Předkrm: Soufflé de poisson - rybí suflé (nadýchaný rybí nákyp)

Hlavní chod: Marmite dieppoise – rybí hrnec z Dieppoise (výběr nejjemnějších ryb)

Dezert: Bourdelots - jablkové čtvrtky pečené v lístkovém těstu

Zapomenuté speciality Bretaně

V tomto kurzu se zaměříme na oživení starých dobrých receptů z Bretaně. Přestože sousední normandská kuchyně je bohatá, ani bretaňský drsný kraj se rozhodně nemusí stydět za své speciality. Mnohé z nich jsou oceňovány labužníky z celého světa. Nabízené menu je toho důkazem.

Předkrm: Coquilles St.-Jacques a l´ancienne - mušle sv. jakuba po starobretaňsku

Hlavní chod: Bar farci – Plněný mořský vlk

Dezert: Far breton – Švestkový bretaňský „far“